illusztráció illusztráció

Csiga üzemmódba kapcsoltak a zivatarok

Csak lassan helyeződnek odébb a csapadékgócok, útjukat felhőszakadások kísérik.

Ahogyan azt az elmúlt napokban megszokhattuk, ahogy közeledett a kora délután, egymás után jelentek meg az egyre magasabbra és magasabbra törő gomolyfelhők és alakultak ki többfelé záporok, zivatarok.

illusztráció
Tiszacsege határában is gyülekeznek a sötét fellegek | Fotó: Nagy Norbert

Elsősorban az ország déli-délnyugati határán, valamint a Budapest-Szolnok vonaltól északkeletre alakultak ki intenzívebb gócok, de később a Duna-Tisza közén is beindult a keletkezés. Az elmúlt 24 órában a délkeleti országrészben, a Viharsarokban hullott a legtöbb eső.

A csapadékgócok lassan, csigaüzemmódba kapcsolva araszolnak, így legjellemzőbb kísérőjelenségük a felhőszakadás. Ebes mellett például a hirtelen lezúduló, nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a szántóföldön kisebb belvíz is kialakult:

illusztráció
A szántóföld csónakázótóvá változott | Fotó: Cséki Ferenc

A gócokat viharos széllökések kísérhetik, egy-egy helyen apró szemű jég sem kizárt. Ma eddig a Nyírségben, az északi határnál és a keleti határszélen észleltek jégesőt.

illusztráció
Mintha leszállt volna az este | Fotó: Piszkéstető

S hogy mi várható a folytatásban? A hét utolsó munkanapján, pénteken is marad a fülledt, többfelé záporokkal és zivatarokkal tűzdelt idő, helyenként felhőszakadásra és jégesőre is számítani kell. A déli-délnyugati szél több helyen élénk, zivatarok idején erős, viharos lesz. A legmagasabb hőmérséklet 21 és 27 fok között alakul.

Borítókép: Fotovideokeszites

Ezek is érdekelhetnek
Hirdetés