Bolondos áprilisi villámok (videóval)

| 2012. április 6. 6:53 | Frissítve:

Villámlokalizációs hálózatunk több tízezer lecsapót érzékelt a Kárpát-medencében az utóbbi fél nap során.

Ahogy közeledik a Nagy Húsvéti Didergés, a már-már nyáriasnak tűnő április tréfát űz velünk; csütörtök délután, illetve péntekre virradó éjjel, több mint 12 órán keresztül több, egymást követő zivatarhullámot kaptunk égi áldásként a Nagy Tojásfestés és a Csokinyuszi-vásárlás előnapján.

A zivatarok meglepően sokáig fent maradtak naplemente után is, sőt újabb és újabb cellák pattantak ki mind a Dunántúlon, mind pedig az északkeleti országrészben.

Ennek alkalmából csütörtök késő délutántól egészen hajnalig élőben tettük közzé az Időkép kísérleti villámlokalizációs térképét - az erről készült videót természetesen HD felbontásban érdemes megtekinteni (alább).

A légköri elektromos kisülések jól értékelhető korrelációt mutattak radarképünkkel, melynek legérdekesebb kivágatai szintén elérhetőek voltak ugyanekkor - bár karbantartási okok miatt 6 meglévő radarunkból csak négyet kapcsoltunk be az elmúlt 12 órában, ezek így is bőven lefedték nem csak Magyarország, de Szlovákia, Horvátország és Szerbia egyes határmenti részeit is.

Az Időkép villámlokalizációs rendszerét részben nemzetközi együttműködés, részben saját (hibrid, irány-, és időszinkron szenzorok kombinációjaként működő) hálózata adja, radarjainkat pedig cseh és japán partnereinkkel közös kooperáció keretein belül fejlesztük és működtetjük. Hamarosan további részletekkel és újabb, élő vizualizációkkal jelentkezünk!

2012. április 5-6.
Időkép
Kapcsolódó hírek

  • Decemberi zivatarok és peremfelhők Valóságos villámparádét hozott a csütörtök este Zala és Somogy megyébe. Péntek délelőtt az Alföldön ismét zivatarok alakultak ki.
  • Villámok szuper lassításban Dustin Farrell amerikai filmes egy olyan timelapse videót rakott össze, amilyet korábban még valószínűleg soha senki.
  • Ezerarcú szeptember A csodás nyári képek után, már szeptemberben is színpompás őszi fotókat készítettek felhasználóink.
  • Zivatarszezon észlelőnk szemszögéből Lázár Endre mezőkövesdi észlelőnk képekkel, videóval színesített beszámolója a 2017-es konvektív szezonról.
Radar
Radar
Hőtérkép
Heat map
© Copyright Időkép Ltd. 2004–2018. Adaptive Média Facebook Twitter Google+
About | Media offer | Copyright